Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi a nád? Hogyan válasszak nádat?

A fafúvós hangszercsalád tagjai között szerepelnek olyan hangszerek, melyek megszólaltatásának alapvető eszköze a nád. Megkülönböztetünk szimpla (pl. klarinét, szaxofon) és dupla nádas (pl. oboa, fagott) hangszereket.

 

Oboa és fagott dupla nád 

A nád alapanyaga

A nádakat egy különleges nádfajtából (Arundo Donax) faragják megfelelő méretűre és vastagságúra. A növényi nyersanyagot két év után learatják, majd körülbelül ugyanennyi ideig szárítják. E hosszú folyamat segíti elő a megfelelő minőségű nádak gyártását. Az érettség fokától függően eltérő a nádak sűrűsége, illetve rugalmassága. Mivel a nádak természetes anyagból készülnek, ezért nincs két teljesen ugyanolyan.

https://inter-music.hu/fuvos-tartozekok/nadak

A nád rezgése

A klarinét és a szaxofon megszólaltatásához –szemben az oboával és a fagottal- egy nádra van szükség, melyet a szorító segítségével a fúvókához erősítve használunk. A klarinét, szaxofon hangja a nád rezgésével születik meg. A nád átadja rezgéseit a hangszertestben elhelyezkedő levegőoszlopnak és így szólal meg a hangszer. 

Az előkészületek

Egy hangszerboltban vásárolt új nádat szükséges „befújni”, bejátszani. A nád benedvesítése elengedhetetlen minden egyes megszólaltatás előtt. Viszont a túlságosan nagy nedvesség hatására a nád rostjai kitágulnak és elveszíti rugalmasságát. Tehát fontos, hogy az új nádakkal való gyakorlás során annyi ideig játsszunk egy nádon, amíg átnedvesedik, majd hagyjuk száradni. A nedvesítés és szárítás váltakozásával a nád hajlékonnyá válik. Azonban e hosszabb ideig fennálló váltakozás eredményezi a nád rugalmasságának és hangjának elvesztését is. 

A nádak időtartama

A megfelelően előkészített, bejátszott nádak váltogatása rendkívül fontos. Ha nem csak egy, hanem több nádat használunk, nem gyengülnek le olyan hamar, ezáltal élettartamuk is meghosszabbodik. A nádak minőségét a hőmérséklet és a páratartalom változása is nagyban befolyásolja. 

https://inter-music.hu/vandoren

A nádak erőssége

A nádak eltérő keménysége mutatja meg, hogy mennyire gyenge, vagy erős egy nád. A nádak erősségét a gyártók általában egytől ötig terjedő skálával jelzik (1; 1,5; 2; 2,5; 3 stb.). A legkisebb szám a leggyengébbet – tehát a legpuhábbat -, míg a legnagyobb szám a legerősebb, legkeményebb nádat jelöli.

A megfelelő nád kiválasztása

Az ideális nád anyaga rugalmas, színe aranysárga, a hangszer megfúvásakor nem érezzük megerőltetőnek, vagy túl gyengének. A megfelelő erősségű náddal tiszta, csengő hangot érhetünk el. Azonos könnyedséggel szólalnak meg a hangos és halk dinamikai tartományban levő, illetve a magas és mély hangok is. 

Nádtípusok 

Klarinétos és szaxofonosok körében is közkedveltek a Vandoren, D’Addario Reserve, Pilgerstorfer, Peter Leuthner márkák különböző típusú nádjai. Kezdő játékosoknak a 2-es, 2,5-es erősségű, míg haladó zenészeknek az erősebb nádak javasoltak.

https://inter-music.hu/daddario