Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A fafúvós hangszer, amit már az őskorban is használtak: mindent a furulyákról

A fafúvós hangszer, amit már az őskorban is használtak: mindent a furulyákról

Az ajaksípok családjába tartozó furulya a világ egyik legősibb fafúvós hangszere. Blogcikkünkben bemutatjuk a furulyák felépítését, különböző típusait és azok jellemzőit, illetve szót ejtünk arról is, hogy hogyan érdemes karbantartani a már meglévő hangszerünket.

Mit nevezünk furulyának? 

A furulya népi hangszer, a német Blockflöte magyar megfelelője, az ajaksípok családjába tartozó fafúvós hangszer. 

A furulyák korai elődeit már az őskorban is használták - már egy 11. századi francia miniatúrán is fellelhető volt a mai furulyához hasonló csőfuvola -, de a legrégebbi darab a 14. századi középkorból maradt fenn. Kezdetben a furulyát egyetlen puszpáng- vagy elefántcsontdarabból készítették.

 

 

Többféle elnevezése ismert: sokan egyenes, mások csőrös fuvola néven ismerik, ugyanis a furulya megszólaltatása a fúvóka csőrhöz hasonlító nyúlványán keresztül, a levegő befúvásával lehetséges. A levegő egy szűk befúvónyíláson keresztül áramlik a furulyába, majd beleütközik egy ék alakú akadályba. Ennek a rezgésfolyamatnak köszönhetően jön létre a furulya különleges és gyönyörű hangja. 

A legtöbb furulya fából készül, leggyakrabban bodza- vagy juharfából, de manapság egyre több műanyagból készült hangszerrel is találkozhatunk.

A hangszer felépítése: Mely 3 részből áll a furulya? 

 

Fej

A furulya fejénél helyezkedik el a befúvónyílás, amely a levegőt a sípél felé vezeti. 

Törzs 

A furulya törzsében találjuk a sípélet, a törzsbe pedig a 8 lyukkal ellátott láb csatlakozik. A sípél a furulya hangjának létrejöttéért felelős, ugyanis a levegő sípélbe ütközésével útjára indul az a regzésfolyamat, amely végül a furulya megszólaltatását eredményezi.

Láb

A furulya lábrészén 8 lyuk található, ebből az első kettős lyuk. A test elülső részén található 7 lyukkal diatonikus (hétfokú) hangsor szólaltatható meg, a hátsó lyuk pedig az oktáv átfúvást segíti. 

A kromatikus hangok megszólaltatásának módja igen különleges: félig fedett lyukakkal, vagy villás fogásokkal csalhatjuk ki a megfelelő hangokat.  

A furulyák 4 fő típusa: szoprán, alt, tenor és basszus

A hangszerek világában a különböző hangszercsoportok egy családot alkotnak: igaz ez a furulyákra is. A furulyák hangszercsaládja 4 fő típusból áll:  szoprán-, alt-, tenor- és basszus furulya. 

Szopránfurulya​

A család egyik legnépszerűbb, legkönnyebben megszólaltatható hangszere: nem véletlen, hogy általában szopránfurulyával kezdjük zenei tanulmányainkat. 

A szopránfurulyák alaphangja a kétvonalas C, hangterjedelme két és fél oktáv, a hangszerek hossza pedig 28 cm. 

Igazán sokoldalú hangszer, amely nem csak a klasszikus zenei együttesekben, de a népi zenekarokban és szóló-előadásokban is gyakran hallható. 

A szopránfurulya nagyon fontos, szinte alapvető szerepet játszik a zenepedagógiában és az iskolai zeneoktatásban is, hiszen tiszta, éles hangzása és könnyű kezelhetősége miatt ideális választás a kezdő és a haladó tanulók számára is.

Két fajtáját különböztetjük meg: a barokk és a germán fogású furulyát, azonban a két típus hangzása tökéletesen egyezik, csupán egy-egy hang fogása különbözteti meg őket egymástól. 

 

Szopránfurulyák

Szopránfurulyák webshopunk kínálatából:

Altfurulya  

Az altfurulya közepes méretű fúvós hangszer, hangmagasságát tekintve a tenor- és a szopránfurulya között helyezkedik el - alaphangja a szopránfurulyáénál egy kvinttel mélyebb, hangzó egyvonalas F, hangterjedelme pedig kb. két oktáv.

Az altfurulyákat legtöbbször fából, jellemzően dió-vagy juharfából készítik, jellegzetes hangjának köszönhetően pedig a zenész igazán kifejező, változatos hangzásvilágot hozhat létre.

Használatuk leginkább a barokk zenében elterjedt. 

 

Altfurulyák

Altfurulyák webshopunk kínálatából: 

Tenorfurulya

A tenorfurulya hangja mélyebb, gazdagabb és testesebb, mint a magasabb hangolású furulyáké. Alaphangja megegyezik a fuvola és az oboa alaphangjával: hangzó egyvonalas C.

Széles hangterjedelme lehetővé teszi megszólaltatója számára, hogy igazán különleges hangzásvilágot hozhasson létre, és virtuóz módon zenélhessen. 

A tenorfurulyával gyakran találkozhatunk jazz zenekarokban, klasszikus zenei együttesekben vagy népzenekarokban. 

Hagyományosan szintén fából készül, bár léteznek már műanyag és fém változatok is. Alapvető működési elve hasonló a többi furulyához: a játékos a hanglyukak lefedésével, és a levegő áramoltatásával kelti életre a tenorfurulya a hangjait. 

 

Tenorfurulyák

Tenorfurulyák webshopunk kínálatából: 

Basszusfurulya 

A basszusfurulya hangja mélyebb, mint a hangszercsalád többi tagjáé, és általában az alsóbb regiszterekben játszik. Alaphangja a kis F.

Leggyakrabban klasszikus és modern zene előadásokban használják. 

Általában a basszusfurulyákat is fából készítik, azonban hosszuk jelentősen meghaladja a hagyományos furulyákét. 

 

Aulos 533B barokk fogású basszusfurulya

Basszusfurulyák webshopunk kínálatából:

A furulyák karbantartása

Akár fából, akár műanyagból készült a furulyánk, karbantartásának első és legfontosabb lépése, hogy megóvjuk a sérülésektől. Ennek legegyszerűbb módja, ha hangszerünket tokban tároljuk, amikor épp nem használjuk, mert így nem csak óvjuk a furulyát, de a szállítását is kényelmessé tehetjük. 

A fa és a műanyag furulyák ápolása eltér egymástól. A fa furulyák olajozása néhány havonta ajánlott, hogy így is biztosítsuk a jobb állóképességüket. Ehhez használhatunk paraffinolajat, de más növényi olaj (mint a mandula-vagy dióolaj) is tökéletesen megfelel erre a célra. Fontos, hogy az olajozást megelőző néhány napban ne használjuk a hangszert, hagyjuk jól kiszáradni. 

 

 

A műanyag furulyák ápolása igen egyszerű: ügyeljünk arra, hogy a hangszer illesztékei mindig legyenek bezsírozva. A hangszereket nem feltétlenül szükséges minden használat előtt szárazra törölni, de néha ajánlott megtisztítani a furulya belsejét is egy erre kifejlesztett furulya tisztítóval, ugyanis a nedvesség miatt a por megragadhat a hangszer belsejében, ami ronthat a hangminőségen. Időnként érdemes langyos szappanos vízzel kimosni a műanyag hangszert.

Webshopunkban elérhető furulya tisztító eszközök és kellékek: 

Furulya kotta kezdőknek - Mivel érdemes kezdeni a gyakorlást?

Gyakorlás a tudás atyja, na de hogyan érdemes nekivágni? :)

Számos furulya kotta és fogástáblázat elérhető manapság, amelyek közül a legnépszerűbbek közé tartozik a Béres János Furulyaiskolák, a Lőrincz-Paragi Furulya ABC, valamint a nemrég megjelent Kiss Bea - Hangok mindenhol laknak I. és II. kötete.

Az alábbi linkekre kattintva megrendelhetők webshopunkból a kezdőknek ajánlott népszerű furulya kották: 

Az azonnali gyakorláshoz pedig az alábbi egyszerű kottákat ajánljuk! :)